BEMO sınıflarında günlük akışı çocuklar planlar. Bu planlama, güne başlarken tüm sınıfın bir araya geldiği, öğretmenin çoğunlukla kolaylaştırıcı, bazen rehber rolünü üstlendiği, çocukların eşit söz ve karar hakkına sahip oldukları demokratik bir süreç olan “Sabah Çemberi” saatinde gerçekleşir. Bu çemberde tüm çocuklar o gün merak ettikleri şeyleri, öğrenmek istedikleri konuları veya yapmak istedikleri etkinlikleri söylerler. Çemberde, çocukların seçtiği bir “konuşma nesnesi” yer alır. Sırası gelen veya konuşmak isteyen her bir çocuk konuşma nesnesini eline alarak kendini ifade eder. Öğretmen, bu sürecin her bir çocuk için eşit şekilde yürütülmesi noktasında görev alır. Gün içerisinde çocukların ilgi, istek ve meraklarına yönelik etkinlikler sunar.
Çocuk, bu etkinliklere katılmama hakkına da sahiptir. Bu noktada öğretmen alternatif etkinliklerle o konuya ya da etkinliğe ilgi duymayan çocukları da gözetmektedir. Öğretmen zaman zaman yürütülen çalışmalar ışığında çemberi manipüle ederek çocukların dikkatini bir süredir çalışılan ya da çalışması planlanan konuya çekebilir. Gün sonunda günü değerlendirmek üzere “Kapanış Çemberi” saati yer alır. Kapanış çemberi, yine çocukların demokratik katılımı ile gerçekleşir. Gün içerisinde yer verilen etkinliklerin ve oyunların çok yönlü değerlendirmesi yapılır. Bir sonraki gün gerçekleşecek bir etkinlik ye gezi söz konusu olduğunda kapanış çemberi bir sonraki güne hazırlık ve manipülasyon için kapanış çemberi uygun bir zemindir.
Çemberler yalnızca güne başlama ya da günü değerlendirme için yer verilen bir süreç değildir. Aynı zamanda öğretmen ya da çocuklar ilgi, istek, problem durumu, acil durumlar gibi hallerde çember için çağrı yaparlar. Sınıf anlaşmaları, yemekhane anlaşmaları, bahçe anlaşmaları, gezi anlaşmaları gibi pek çok anlaşma da çocukların söz sahibi olduğu çember süreçlerinde çocuklar tarafından yapılandırılır.